2022 poolaasta kokkuvõte

2022 esimene poolaasta on märkamatult läbi saanud. Tegutsemist on olnud mitmel rindel, mis tähendab, et on aeg kokkuvõtteid teha. Olgu mainitud, et aasta alguses paneme üldjuhul paika umbkaudse kondikava, mida ja mis suundadel võiksime eesoleval aastal “purjetada”.

Blogi

Esimese asjana saabki kohe välja tuua blogiga alustamise, mis tegelikkuses oli pandud juba jaanuar 2022 eesmärgiks, kuid julguse sai kokku võetud veidi aega hiljem ehk 03.04.2022 avaldasime oma esimese postituse.

Blogi kõrvale otsustasime 23.05.2022 juurde teha ka Instagrami, kus esimesed 100 (märkimisväärne milestone :D) täitus esimese kuu jooksul. Kes meie Instagramiga veel tutvuda ei ole jõudnud, siis vaata järgi https://www.instagram.com/teekondfinantsvabaks/.

Blogi kirjutamisest tulenevalt käisime hiljuti “Kinnisvarajutud” podcastis oma tegemistest rääkimas, mis oli samuti meile mõlemale esmakordne kogemus.

Lisaks ilmub meist peagi Teeviida noorteinfoportaalis blogipostitus, kus jagame omapoolseid nõuandeid iseseisva elu alustamise teemadel.

Blogi pidamine ja muu sellega kaasnev nõuab kahtlemata järjepidevust ja aega. Samas aga on see üks äge teekond, millega oleme algust teinud. Lisaks on meeletult tore näha seda väikest kogukonda, kus kõik ajavad oma asja, aga samas leiavad hetke, et ka “omasugustele” kaasa elada!

Nüüd aga huvitama osa juurde – mida oleme teinud finantsvabaduse saavutamise teekonnal?

Kinnisvara

Juba jaanuari alguses alustasime korteri otsingutega Kuressaares. Sellega kaasnes lugematul arvul eksprompt sõite Kuressaarde. Pangast oli samuti positiivne vastus olemas, kogu valemist oligi puudu vaid korter. Oli päris mitu potentsiaalset korterit, mida oleksime olnud valmis soetama. Edukast tehingust puudusid laias laastus kaks komponenti: (1) praeguse turuolukorra ebastabiilsus ja kiirus; ning (2) kui esimese paari tunni jooksul korterit vaatama ei saanud minna, siis olidki ilma. Kuni maikuuni jäime ilma kõikidest variantidest, mis meil tasuvusarvutustes ilusasti välja mängisid. Mai kuus soetatud korteriga muutsime oma lähenemisviisi sõlmides müüjatega broneerimislepingu, mis andis meile väikese edumaa. Nii õnnestus meil lõpuks ka eduka tehinguni jõuda. Seega mai lõpus soetasime portfelli 3-toalise väga heas seisukorras korteri värskelt kapitaalremondi läbinud majja.

Läks mööda vaid 2-nädalat, kui kinnisvaraportaali lisati korter, mis meid algusest peale väga kõnetas. Jällegi mõeldud-tehtud. Alex “hüppas” lennukile ja läks korterit vaatama. Numbrid jooksid Excelis välja, mis tähendas, et tuli aeg panna uueks notaritehinguks. Seega juuni esimeses pooles soetasime esimese korteri ettevõtte alla! Tegemist on 2-toalise väga heas seisukorras korteriga uuema poolses majas, mis on Kuressaares üsna haruldane, kuna uuemaid kortermaju võib kokku lugeda kahe käe näppudel. Korteri suureks plusspooleks on asukoht ja majas asuv lift (fun fact – Kuressaares on ainult NELJAS kortermajas lift). Korter asub Kuressaare ühes ekslusiivseimas piirkonnas, kus on ideaalsed tingimused nii pikaajaliseks kui ka lühiajaliseks üüriks (hetkel aga oma ajavarusid kalkuleerides otsustasime pikaajalise üürniku kasuks).

Kokkuvõtteks on esimese poolaastaga soetatud 2 uut korterit, kus nii tootlusnumbrid vastavad meie ootustele kui ka korterite üldine seisukord ja asukoht on meile sobivad. Nimelt lähtume korterite ostmisel ja sisustamisel järgmisest mõttest: korter peab olema nii heas seisukorras, et sinna võiks ka ise kolida.

Meie järgmises blogipostituses võtame mõlemad korterid juba detailsemalt ette ja räägime, mis kriteeriumitele peab meie portfelli üürikorter vastama.

Passiivne tulu

Igakuistest kuid kokkuvõtvates Exceli tabelites arvutame muuhulgas ka passiivse tulu osakaalu. Kui investeerimisega alustades on tunne, et muudkui säästad ja paigutad raha erienevatesse finantsintrumentidesse, siis tagasi nagu ikka midagi ei tuleks. Siis nüüd, kui meie investeerimisteekonna algusest on möödas juba rohkem kui kaks aastat, on hakanud asjad vaikselt liikuma (st meie igakuised passiivsed sissetulekud on kasvuhoo korralikult sisse saanud). Tegelikkuses mäletame hästi neid omavahelisi arutelusid, kus kurtsime üksteisele, et “kas on ikka mõtet investeerida, kui see kõik nii kaua aega võtab”. Nüüd on meeletult hea meel, et allaandmine üheks variandiks ei olnud!

Aga pika sissejuhatuse jätkuks ka reaalsed numbrid!

Esimese poolaastaga oleme kahe peale kokku teeninud passiivset tulu summas 6848,59 eurot. Aastat alustasime 3-kohaliste numbritega ja viimaste kuude valguses on näha, et arvud on muutunud stabiilselt 4-kohaliseks.

Börsid

Börsil oleme esimese poolaasta sees hoidnud madalamat joont. Ja peamiseks põhjuseks on see, et suur hulk vaba raha on läinud korterite ostmiste alla.

Küll aga täiesti tühi meie nimekiri siiski ei ole. Oleme suurendanud olemasolevaid positsioone (st nii omafinantseeringu kui dividendide reinvesteerimisega).

Ostunimekiri näeb välja selline:

Aktsiad:

1) Tallinna Sadam;

2) Siauliu Bankas;

3) Ignitis;

4) LHV

Võlakirjadest sai juurde ostetud IuteCredit võlakirjasid, mis peale kupongi väljamakset langesid alla nominaalse väärtuse ja õnnestus tänu sellele osta väikese “preemiaga”.

Ühisrahastus/laenud

Esimese poolaasta jooksul oleme kokku sõlminud 6 uut ärilaenu lepingut. Kõige väiksemaks positsiooniks on 1000 eurone investeering ja suurimaks on 30 000 eurone investeering. Ärilaenude igakuised intressid on päris arvestatav osa meie passiivsest sissetulekust.

EstateGuru platvormil oleme toimetamas väikeste positsioonidega. Üldjuhul teeme 50 euroseid investeeringuid, mis annab meile võimaluse investeerida nii, et mingeid põhjalikke analüüse enne investeerimist ei tee. EstateGuru platvormil toimetamine on pigem nagu hobi, et panustad arvukatesse projektidesse 50 euro kaupa. Alex viitsib sellega rohkem tegeleda ja igakuine passiivne tulu on 2-kohaline number.

300 000 eurosest netoportfellist lahutab meid tänaseks päevaks kõigest 5000 eurot! Olgu mainitud, et meie portfelli kiirele kasvule on kaasa aidanud hiljutised kinnisvara hindade tõusud ja sellest tulenevalt oleme tegelikult oma aasta eesmärki juba ületanud. Muidugi aga ei saa hetkel olukorra üle nuriseda. 🙂

Muud isiklikud eesmärgid

Lisaks finantseesmärkidele toome välja ka mõned isiklikud võidud, mis pikas plaanis aitavad meid lähemalt ka finantseesmärki saavutamisele.

Nagu sissejuhatavas blogipostituses mainitud sai, siis Alex on rahvusvaheline 3×3 korvpallikohtunik. Ja sel suvel on talle sattunud väga ägedaid ja märkimisväärseid sihtkohtasid, kus tal on olnud võimalus vilistada. Ühe suve jooksul külastada nii Mongooliat, Kanadat, Kosovat, Prantsusmaad kui ka Serbiat on ikka ütlemata äge!

Tšingis-khaani ratsakuju Mongoolias. Tegu on 40 meetri kõrguse roostevabast terasest kujuga, mis on maailma kõrgeim ratsakuju. Kogu kompleksi väärtus on ligi 4 miljonit USD. Kompleks ise asub keset tühermaad 😀

Nagu ülalmainitud loetelust näha, siis Alex on palju ajast veetnud reisides erinevatesse riikidesse, kuid õnneks ei ole Eliis niisama käed taskus istunud. Eliis on hetkel kätt proovimas juhatuse liikmene ühes ettevõttes, kes soovib turule siseneda virtuaalvääringu teenuspakkujana. Hetkel on veel raske öelda, kas tegemist on pikaajalise koostööga, kuid proovin oma nõu ja abiga aidata neil kokku panna erinevaid protseduure. Lisaks hiljutisele valdkonnavahetusele juristina olen palju juurde õppinud rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise kohta, mis omakorda avas mulle võimaluse laiendada enda ampluaad Tallinna Majanduskoolis, kus sügisest saan õpetada mitut uut põnevat ainet.

Oleme saanud omajagu küsimusi selle kohta, et kuidas me kõike jõuame ja kas me ikka puhkame ka. Puhkuse võtmisega otsime veel seda tasakaalu, mis meile mõlemale sobiks. Kuid augustis on plaanis koguni kaheks nädalaks juhtmed seinast tõmmata ja aeg maha võtta!

Jäta Kommentaar