2023 poolaasta kokkuvõte

Väga märkamatult on esimene pool aastast läbi saamas. Meie vestlused stiilis “see kuu on hull, aga peale seda läheb lihtsamaks” ulatuvad juba tagasi jaanuari. Kirjutamise hetkel on kätte jõudnud juuni, aga meie jutt on endiselt sama, küll vaid selle erinevusega, et võrreldes aasta algusega on graafik veelgi hullumeelsemaks läinud. Aga mis seal salata, kõik projektid ja kohustused oleme endale ise juurde võtnud, nii et kedagi teist peale enda süüdistada ei ole. Ja kui nüüd sai kirja pandud esimese poolaasta tegemised, siis tekkis ikka uhke tunne küll, et nii palju on tehtud saadud.

Omavahel ikka naljatame, et meie c-r-a-z-y kiire elu on ühest küljest ikka korralik igapäevane eneseületus, aga selle juurde käib selline veider sõnadega seletamatu rahuldust pakkuv tunne (?), millest vaid meie aru saame.

Aga ilma pikema sissejuhatuseta meie poolaasta kokkuvõtte juurde!

Blogi ja rahatarkuse jagamine

Alustame blogiteemadel. Jaanuari alustasime olles külalised Investor Toomase tunnis, kuhu Äripäev meid lahkelt kutsus. Saime jagada oma senist investeerimisteekonda. Sellest samast külastusest “sündis” välja ka mitu vahvat artiklit, kus saime arvamust avaldada ja sõna sekka öelda.

Lisaks Investor Toomase tunnile käisime märtsi alguses ka Fundvesti podcastis rääkimas ja jagamas just seda poolt, et mida tähendab elukaaslastena investeerimine ja mida tasub sellise duona tegutsedes silmas pidada.

Fundvesti podcasti salvestus

Tegelikult on ikka väga äge, kui meie tegemisi märgatakse ja saame oma kogemust teistega jagada. See kõik ongi võimalikuks saanud tänu sellele blogile siin!

Blogi alustastamisest alates oleme teadnud, et blogi vajab järjepidevust ja aega! Praeguses eluetapis meil seda aega kohe üldse ei ole, aga see-eest on meil tohutu järjepidevus, mis on meid ka selle blogiga edasi kandnud. Niisiis oleme igakuiselt pidanud kinni lubadusest kirjutada üks blogipostitus ja iga-nädalaselt ka sotsiaalmeedias kasvõi korra sõna võtta. Meid kirjeldab väga hästi see, et me teeme kõike hästi palju, aga kuna see jagamine ikka võtab omajagu ajalist ressurssi, siis prioriteetide listis on see meil hetkel pigem seal tagapool.

Sellest hoolimata oli üheks aasta eesmärgiks blogile korralik koduleht teha, mille me ka valmis saime! Kodulehe sisend koos kõikide tekstidega oli meie mõelda ja teostuse lasime teha asjatundjal. Lõpptulemusega oleme väga rahul ja oluliselt toredam on siia ka kirjutama tulla, kui tead, et koduleht ja blogi näevad professionaalsed ja korralikud välja! Seega 10/10st investeering!

Kodulehe juurde tahame kindlasti juurde tekitada ka e-poe funktsionaalsuse, kuid see on hetkel pigem tuleviku muusika…

Küll aga saab seda investeeringuks liigitada juba praegusel hetkel, sest oleme vaikselt alustanud ka konsultatsioonide andmisega! Kuskil me seda hetkel veel aktiivselt välja ei reklaami, aga huvilised on oma soovidega meieni jõudnud. Antud konsultatsioonid on olnud mega ägedad ja laevad ka meid ennast energiast täis. Seega jällegi, mega tänulik neile, kes meieni on juba jõudnud 🙂

Kinnisvara

Nüüd meie kõige lemmikuma teema juurde, milleks on muidugi kinnisvara! Endiselt on kinnisvara see valdkond, mis paneb meil silma kõige rohkem särama (olgu öeldud, et see väide on siia kirja pandud hetkel, kui kesklinna korteri renoveerimise projekti tõttu on meil olnud rohkem kui üks magamata öö).

Meie senini kõige suurem ja kauaoodatuim tehing toimus 24.04.2023 ehk kogu olemasoleva portfelli refinantseerimine ettevõtte alla! Sellest on meil eraldi kirjutatud ka blogipostitus, seega siin pikemalt sellest kirjutama ei hakka, aga tõesti oli tegemist tehinguga, mille üle oleme tänaseni nii uhked ja siiani heas mõttes üllatunud, et selle tehtud saime! Nii palju tööd ja nii palju vaeva sai nähtud selle ühe tehingu nimel.

Korterite refinantseerimise tehing 24.04.2023

Tolle tehinguga paralleelselt olime tegelikult aktiivselt otsimas ka uusi projekte (nagu ikka). Tegelikult oligi aprilli tehingu ajaks juba paigas ka notar 4. maiks. Meie jaoks jällegi pikaaegse unistuse täitumine, milleks oli Tallinna kesklinna korteri soetamine. Ostetud korter vastas kõikidele meie ootustele. Kui mingil hetkel oli mõttes teha selle korteriga koduvahetusprojekt, siis, et mitte päris hauda end stressamisega ajada, oleme otsustanud sellest samast korterist teha meie esimese AirBnB korteri – asukoht on selleks ideaalne!

Vaade kesklinna korterist

Et aga AirBnB spetsiifikaga end kurssi viia, oleme jällegi pidanud tohutult palju juurde õppima ja nõu küsima. Tahame AirBnB projekti muuta võimalikult isetoimetavaks ja passiivseks (vähemalt nii passiivseks, kui seda on võimalik teha). Nii ongi plaanis palgata koristaja, kes siis korterid külaliste jaoks ette valmistaks (mh toimetaks ka pesu pesumajja jne). Teisalt oleme mõelnud lahendustele (nagu nt koodlukk), mis jällegi säästaksid meie enda ajalist panust süsteemi toimimisele.

Tööstusliku tolmuimejaga puhastus, et ehitusmees saaks parketti paigaldama asuda

AirBnB´ga tegelemiseni jõudmiseks aga on olnud vaja renoveerida kogu korter. Lõppkokkuvõttes tuli see projekt oluliselt nüansirohkem, oluliselt kallim ja oluliselt mahukam, kui me oleks seda osanud ette kujutada. Aga jäime kindlaks põhimõttele, et kui teha, siis korralikult! Seega tuleb lõpp-produkt koos kõigi mugavustega (sh lahendasime ära jahutuse küsimuse, mis nendes suurtes tornmajades, kus aknad lahti ei käi, on üsna probleemseks). Kuna plaanime selle korteri loo eraldi kirja panna ka blogipostitusena, siis rohkem detailsemalt siin peatuma ei hakka.

Ehituspood on renoveerimise ajal üks külastatuim koht!

Nagu ikka, siis meeldib meile ette võtta mitut asja korraga. Juba 10. maiks oli planeeritud JÄRJEKORDNE notar, mis tegelikult tuli üsna ootamatult, aga samas oli nii hea diil, et sellest ära ka öelda ei saanud. Ehitussektoris töötades on omad plussid ja nii õnnestus meil uusarenduse korter võlaõigusliku lepinguga sõlmida väga headel tingimustel. Meie jaoks tähendas see kiiret rahaasjade ülevaadet, et kuidas omafinantseering ära tasuda. Kraapisime oma viimased sendid kokku (nagu ikka)! Õnneks maja on alles ehitusjärgus, mis tähendab, et edasise rahaküsimuse lahendamiseni on veel omajagu aega… 😀

Siia kerkib korter nr 7!

Kinnisvara teema lõpetuseks üks hüpoteetiline küsimus: “Kui rahad on täitsa otsas, siis mida oleks mõistlik teha?”

Variant A: osta garaaž

Variant B: koguda raha ja vältida igasuguseid uusi investeeringuid

Ilmselgelt otsustasime meie variandi A kasuks, sest Alexile jubedalt meeldisid need tootlusnumbrid, mida ta Excelis nägi. Ehk mõeldud-tehtud. Soetasime oma esimese garaažiboksi, kus Alex töömeeste abil organiseeris ka elektrilahendused ja muud pisiparandused. Kuna me ei ole varasemalt garaažide üürimisega kokku puutunud, siis otsustasime garaaži üürikuulutuse üles panna enne, kui garaaž reaalselt üürimiseks valmis oli. Meie üllatuseks oli huvilisi päris palju ja meie töömees sai 2in1 tööülesande ehk samal ajal, kui tema garaažis toimetas, käisid osad huvilised sellega juba tutvumas. Olgu mainitud, et garaaž asub Kuressaares ja kogu meiepoolne toimetamine sellega on aset leidnud Tallinnast. Nii sai kiirelt kokku kirjutatud äripinna üürileping ja loodetavasti sellega nüüd lähiajal peale arvete esitamise tegeleda ei tule.

Isiklik

Muutused on viimase poole aasta jooksul toimunud ka meie isiklus elus. Siinkohal peame silmas muutuseid, mis suuremal või vähemalt määral mõjutavad ka meie investeerimisteekonda.

Mõlemad oleme vastu võtnud uued väljakutsed uute tööandjate juures.

Eriti äge on see, et Alex võttis vahepeal vastu tööpakkumise kvaliteedi- ja garantiitööde juhi positsioonile. Mis tähendab, et temast sai 26-aastasena keskastmejuht! Vastutus antud positsiooniga on ikka kordades suurem ja lisaks igapäevasele tavatööle tuleb end pidevalt edasi arendada ka juhina. Vahva on kõrvalt näha, kuidas tema teekond juhiks õppimisel välja näeb ja kuidas see paneb tal praegusel eluetapil silmad särama.

Eliis on tagasi liikunud õigussuuna juurde, mida ta kõige meelsamini teha soovib – selleks on äriõigus, M&A ja kogu tehingutega seonduv. Jällegi, õppimist on tohutult palju, aga kõik omandatavad teadmised tulevad kindlasti kasuks ka tulevikku silmas pidades.

Töökohtade vahetused on kaasa toonud ka kõrgemad palganumbrid, mis tähendab rohkem vaba raha investeerimiseks 🙂

Et sellest veel vähe ei oleks, sai Alexist sel 3×3 korvpallihooajal A-kategooria kohtunik (tegemist on siis kõige kõrgema taseme kohtunikuga), mis tähendab veel rohkem reisimist ja veel rohkem turniire, mida vilistada. Ei saa mainimata jätta, et A-kategooria kohtunikel on rohkem tähtsamaid turniire, mis on kõrgemalt tasustatud 😉

Nii on Alex sel hooajal juba reisinud või alles reisimas näiteks järgmistesse sihtkohtadesse: Filipiinid, Malaisia, Serbia, Prantsusmaa, Kanada, Tšehhi, Iisrael, Sveitš, Ungari. Kuna hooaeg on alles poole peal, siis kindlasti lisandub siia veel omajagu sihtkohtasid!

Mainimata ei saa jätta ka Alexi magistriõpinguid, mis semestrite lõpus tekitavad ikka liiga palju magamata öid. 2-3 tunniga funktsioneerimise päevi on jalaga segada. Aga kui tahta, siis saab kõike!

Muu ettevõtlus

Suve saabumisega täitus Eliisil 2. aasta ja Alexil 1. aasta õppejõuna! Õpetamine ja enda teadmiste edasi andmine on äge nii mitmes võtmes. Ühest küljest saad enda teadmisi teistele edasi jagada, aga teisest küljest on see suur õppimisprotsess ka endale!

Mõlemad tunneme, et oleme juba selle lühikese õpetamise ajaga nii palju edasi arenenud! Enesekindlus klassi ees on märkimisväärselt tõusnud. Õpetamine on kindlasti asi, mida plaanime ka edaspidi jätkata!

Eliisi eelnev töökogemus oli seotud rahapesu tõkestamise valdkonnaga. Tööalaselt sai küll edasi liigutud, aga et valdkonda mitte täitsa hüljata, siis sai vahepeal teenuse osutamise kokkulepe sõlmitud, mille käigus on Eliisil võimalik kokku panna rahapesu tõkestamise valdkonna põhine koolitus – jälle midagi täitsa mugavustsoonist väljas, aga tundus piisavalt põnev, et mitte vastu võtta.

Vaikselt oleme algust teinud ka mõttega palgata assistent. Oleme kaardistamas, mida me täpselt oma abiliselt eeldame ja milliseid ülesandeid saaksime edasi delegeerida. Eks näis, millal me reaalselt selleni jõuame, et keegi kampa võtta!

Muu investeerimine

Enamus vabast rahast oleme investeerinud kinnisvarasse, aga süstemaatiliselt kasutame ära 3. sambasse investeerimise võimalusi, kuhu oleme ka igakuiselt panustanud.

Oma positsioone me kusagil realiseerinud ei ole, küll aga oleme oma positsioone hoopis suurendanud: Ignitis, Siauliu, Merko, Scandium Energia AS.

Portfell numbrites

Teadagi huvitavad kõiki meist konkreetsed numbrid. Ilma pikema jututa me need numbrid siia ka jätame.

01.01.2023 seisuga oli meie portfelli netoväärtus 335 474,16 eurot. Fast forward mai lõppu ehk 31.05.2023 seisuga oli meie portfelli netoväärtus 388 294,89 eurot. Kuna blogipostitus saab valmis kirjutatud varem, siis portfelli juunikuu muutused kajastuvad meie aastalõpu kokkuvõttes 😉 Aga päris hea tulemus, võib täitsa rahul olla!

Vaba aeg

Mõtlesime siin eraldi välja tuua ka vaba aja, mida noh, tegelikult meil väga ei eksisteeri. Kogu see eelnev jutt on hästi tore ja ilus, aga tegelikkuses ikka hustle mode on räige! Vahel tundub kõige suuremaks sooviks lihtsalt telekat vaadata (aga mida pole, on aeg, et seda teha :D).

Okei, nii hull asi tegelikult ei ole. Lihtsalt teleka vaatamise asemel suuname iga oma allesjääva hetke selleks, et saaksime üksteisega ja kõige lähedasematega aega veeta. Kogu selle hullumaja keskel oleme seadnud ikkagi prioriteediks, et kõikideks olulisteks sündmusteks oleme ajagraafiku nii sättinud, et saaksime Saaremaale minna jne.

Käisime Londonis aega maha võtmas. Alexi sünnapäeva tähistasime SPA nädalavahetusega Riias ja planeeritud on reisid Prahasse ja Marokosse (kuhu läheme lausa paariks nädalaks akusid laadima).

Alexi sünnipäeva tähistamine Riias, aprill 2023

London, märts 2023

Töönädalad ise on metsikult pikad, julgelt üle 70 tunnised. Teeme seda kõike oma vaba aja arvelt, aga lõppkokkuvõttes meie elu, meie valikud!

See postitus sai küll eriti pikk, aga ei hakanud seda kuidagi lühemaks ka tegema, sest endal kunagi kindlasti hea tagasi vaadata!

Nautige suve & uute postitusteni!

Eliis & Alex

Jäta Kommentaar